---
---
Biep en Lú - vooral internet ontwerp - nieuws
---

Presentatie Colorstalker op Dorkbot

09-06-2005

Gisteren avond heeft Lútsen op Dorkbot het project Colorstalker gepresenteerd. Colorstalker is een interactief internet data experiment over de betekenis van kleur.

Kort uitgelegd werkt Colorstalker als volgt: In een database zitten enkele honderdduizenden kleuren met hieraan gekoppeld een woord. Deze kleuren en woorden zijn afkomstig van foto's op de website Flickr.com. Dit is een grote Amerikaanse foto-sharing site. Elke foto op deze site gaat vergezeld van een aantal tags. Deze tags zijn een soort trefwoorden die betrekking hebben op de bijbehorende foto. Van enkele tienduizenden foto's van deze site zijn vijf kleurwaarden gemeten. Deze kleuren zijn steeds gekoppeld aan de tags van de foto waar de kleuren vandaan komen in de database gezet.

De gebruiker van Colorstalker in de database zoeken naar een woord. Als het woord in de database voorkomt krijgt de gebruiker de tien meest voorkomende kleuren bij dit woord te zien. Deze kleuren horen volgend Colorstalker dus bij dit woord.

Vervolgens kan de gebruiker ook één van deze tien kleuren selecteren. Vervolgens laat Colorstalker de tien meest voorkomende woorden bij deze kleur zien. Deze woorden vormen dus volgens Colorstalker de betekenis van deze kleur. Nu kan de gebruiker weer een woord selecteren, enzovoort...

Het publiek reageerde enthousiast op de presentatie en er kwamen veel vragen uit de zaal.

Colorstalker werd ontwikkeld in samenwerking met MAD emergent art center ter gelegenheid van NetArt #4. Colorstalker is nog niet helemaal klaar, wat je onder anderen kunt merken aan het feit dat hij nog wel eens vast loopt. Biep en Lú hebben het nu druk, maar als er weer tijd voor is is het de bedoeling het project nog verder uit te werken.

Lútsen tijdens zijn presentatie van Colorstalker (foto: www.cut-up.com)

overzicht nieuws
home
---