---
---
Biep en Lú - vooral internet ontwerp - techblog
---

Favicon Photoshop plug-in

10-10-2005

Favicons zijn afbeeldingen van 16x 16 pixels en dienen als een soort pictogram voor een website. Wanneer ze te zien zijn verschilt per browser; in Internet Explorer staan ze alleen achter de bookmarks, in bijvoorbeeld Firefox zijn ze ook voor het internetadres in de adres-balk van de browser te zien. Uiteraard heef ook de Biep en Lu site een favicon.

Favicons kunnen gemaakt worden door een afbeelding op te slaan als .png of als .ico bestand. Het .png formaat is een formaat dat veel programma's, bijvoorbeeld Photoshop, kunnen wegschrijven. Groot nadeel is echter dat .png favicons niet werken in Internet Explorer (en dus bij c.a. 90% van de internet gebruikers). Om een favicon in Internet Explorer te kunnen zien moet deze als een Windows Icon (.ico) bestand worden opgeslagen. Voor veel ontwerpers is dit nogal lastig aangezien dit geen gangbaar formaat is.

Dat probleem is nu opgelost. Er blijkt namelijk een plug-in voor Photoshop te bestaan waarmee .ico bestanden weggeschreven kunnen worden. Deze plug-in is gratis, en hier te downloaden.

Nadat de favicon is gemaakt dient de volgende code tussen de tags van het HTML documenten te worden toegevoegd om het favicon zichtbaar te maken:
<link rel="shortcut icon" href="http://www.website.nl/pad/naar/je/favicon.ico" />

Meer informatie over favicons vind je op Wikipedia.

overzicht blogs
home
---